top of page
Search

İşyerini Bildirme Yükümlülüğü

  • Writer: Kutsal Şimşek
    Kutsal Şimşek
  • Apr 29
  • 2 min read

4857 sayılı İş Kanunu madde 3 iş yerini bildirme yükümlülüğünden bahsetmiş olup kimlerin bu yükümlülüğün kapsamında olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıklamıştır.

Bu yazımızda işyerini bildirmekle yükümlü olanların kimler olduğu, süresi, itiraz ve kanun yollarında bahsedilecektir.

Öncelikle işyeri kavramını tanımlamakta fayda vardır. İşyeri: işveren tarafından mal ve hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birimdir. Dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, eğitim yeri ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar işyerinden sayılır.

Bu kanun kapsamında ;

  • Çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren

  • İşyeri kuran

  • İşyerini devralan

  • Herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren veya asıl işverenden iş alan alt işveren işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini varsa işveren vekili veya vekillerinin adı soyadı ve adreslerini Bir Ay içinde Çalışma ve iş kurumu bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.

Bölge müdürlüğünce tescili yapılan bu iş yerine ait belgeler gerektiğinde iş müfettişlerince incelenir. inceleme sonucunda muvazaalı işlemin tespiti halinde, bu tespite ilişkin gerekçeli müfettiş raporu işverenlere tebliğ edilir. Bu rapora karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine görülecek olan dava basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay 6 ay içinde kesin olarak karar verir. Kamu idarelerince bu raporlara karşı yetkili iş mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlarına karşı diğer kanun yollarına başvurulması zorunludur. Rapora otuz iş günü içinde itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaalı işlemin tespitini onamış ise tescil işlemi iptal edilir ve alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılır. Ancak, şirketlerin tescil kayıtları ise ticaret sicili memurluklarının gönderdiği belgeler üzerinden yapılır ve bu belgeler ilgili ticaret sicili memurluğunca bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüklerine gönderilir.

Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulması, bildirimi ve işyerinin tescili ile yapılacak sözleşmede bulunması gerekli diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Ancak, şirketlerin tescil kayıtları ise ticaret sicili memurluklarının gönderdiği belgeler üzerinden yapılır ve bu belgeler ilgili ticaret sicili memurluğunca bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili bölge müdürlüklerine gönderilir.

Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulması, bildirimi ve işyerinin tescili ile yapılacak sözleşmede bulunması gerekli diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.


 
 
 

Recent Posts

See All
İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

4857 sayılı iş kanununu17 ve 27. maddeler fesih hallerini düzenlemiştir. Bu yazımızda işçiye tanınan fesih ve derhal fesih hakları...

 
 
 

Comentarios


bottom of page